Düşük frekans elektromanyetik (EMA) alanların insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini gösteren kesin bilimsel kanıt olmamakla birlikte, hayatımıza yeni giren bu kavramın uzun dönem etkilerini anlayabilmek için daha fazla zamana ve araştırmaya ihtiyaç vardır. Yüksek frekanslı elektromanyetik alanların ise sağlığa olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. İhtiyatlık ilkesine göre; insan sağlığına yönelik risklerin varlığı hakkında bilimsel şüphe varsa durumun netleşmesini beklemeden tedbirli yaklaşım önerilmektedir. Çocukların yapıları sürekli gelişim halinde olduğu için EMA lara daha duyarlı olabilecekleri düşünülmektedir. Çağın gereği bizlere kıyasla çocuklarımızın daha uzun süreli EMA lara maruz kalacakları ön görülmektedir. Tüm bunları göz önüne alınarak çocukların EMA maruziyeti açısından daha duyarlı olmak önerilmektedir.
Yeni binalar, çocuk yuvaları ve okullar yüksek gerilim hatları ve trafolardan en az 100 m uzaklıkta inşa edilmelidir.
Yüksek gerilim hatları yerleşim alanlarından uzakta inşa edilmeli eğer yerleşim alanlarından geçmeleri zorunlu ise bu hatların yer altından geçirilmesi sağlanmalıdır.
Evlerin elektirik tesisatları gözden geçrilmeli, ev içinde manyetik alan maruziyetini minimalize edecek şekilde projelendirilmelidir.
Televizyon ekranından en az 1 m uzakta oturulmalı, çocukların televizyonu uzaktan izlemeleri sağlanmalıdır.
Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterilmeli ya da ekran filtresi kullanılmalı, LCD ekranlar tercih edilmelidir. Tüm bunlar mümkün değilse bilgisaya ekranından en az 60 cm uzakta oturulmalıdır.
Çocukların oyun amaçlı bilgisayar kullanımları yerine açık havada oyun oynamaları özendirilmelidir.
Halojen ve floresan lambaları okuma lambası olarak kullanılmamaya özen gösterilmelidir.
Yatak odalarında TV veya bilgisayar bulundurulmamalı. Varsa kullanılmadığı zaman fişten çekilmelidir.
TV, çamaşır makinası, bilgisayar gibi aletlerin arkasında bulunan odada, bu araçların hemen arkasında yatak, sürekli kullanılan kotuk vb bulundurulmamalıdır. Bu tür gereçlerin bulunduğu odada ve hatta duvarların arkasında çocuk yatağı bulundurulmamalıdır.
Elektirikli araçlar kullanılmadığı durumda ‘’stand-by’’ konumunda tutulmamalı ve hatta fişten çekilmelidir.
Yatak odalarında geceleri uyku zamanında tüm elektrik akımını kesecek anahtar yerleştirilmelidir.
Elektrikle çalışan radyolu saatler yatak başlarından en az 1 m uzağa yerleştirilmeli ya da pil ile çalışan alarmlı saatlerle değiştirilmelidir.
Bebek telsizleri bebek yataklarından en az 1 m uzağa yerleştirilmelidir. Eğer mümkünse bebek telsizleri ses kontrolü modda ( sadece bebek ses çıkardığında çalışan mod) çalıştırılmalıdır.
Kreş, çocuk yuvası, okullar veya çocuk hastanelerinde cep telefonu baz istasyonu kurulmamalıdır.
Onaltı yaşından küçük çocuklar mümkünse cep telefonu kullanmamalıdır. Çocuklar ve adolesanlar cep telefonunu sadece geçerli nedenleri varken kullanabilir.. bu görüşmeler kısa süreli(<10 dakika/gün ) ve mümkünse ‘’hand-free’’ kitleri kullanılarak yapılmalıdır.
Cep telefonu kulaklıkla kullanma tercih edilmeli, kullanılmadığı zamanlarda mümkün olduğunca uzağa bırakılmalıdır.
SAR değeri 0,1W/kg’dan düşük cep telefonları tercih edilmelidir. Kalp pili olan kişiler cep telefonlarını kalp piline 15-20 cm’den fazla (özellikle eski cihazlarda elektronik karışma meydana gelir) yaklaştırmamalıdır.
Evlerde kullanılan DECT telefonların baz istasyonları yatak odası dışına yerleştirilmelidir.
Dizüstü bilgisayarlar şarjlı durumda kullanıldıkları zaman daha az EMA yaydıkları için bu konumda kullanılmalıdır.
Kablosuz modemler yatak odaları dışına yerleştirilmelidir. Kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır.
Saç kurutma makinaları yüksek manyetik alan yayarlar. Bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklı ve kısa süreli kullanmak tercih edilmelidir.