Boğulmalar çocukluk çağında kazaya bağlı ölüm nedenleri arasında trafik kazalarından sonra ikinci sırada geliyor. Katı cisimlerin solunum yolunu tıkaması veya suda boğulma şeklinde gerçekleşiyor.
Birçok faktörden dolayı altı ay- üç yaş arası çocuklar katı maddeler veya besinler ile boğulma açısından daha risklidir çünkü çiğnemeye yardımcı azı dişleri 1,5 yaş civarında çıksa da çene kaslarının gelişimi tamamlanmadığı için çiğneme ve yutma becerileri zayıftır. Ayrıca çocuklar objeleri sıklıkla ağızlarına koyarlar, ağızlarında yiyecek veya başka bir cisim varken konuşurlar koşarlar, gülerler veya ağlarlar. Öksürüp yabancı maddeyi dışarı atma kapasiteleri de erişkinlere göre zayıftır. Yabancı cisimin soluk yolunu tıkaması ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir.
Boğulmayı engellemek için 4 yaşından küçük çocuklarda uzak tutulması gereken yiyecek ve maddeler:
Yemek yerken veya oynarken solunum yoluna besin veya madde kaçınca ani gelişen nefes alamama, morarma, öksürük, öğürme, hırıltı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Büyük çocuklarda solunum yoluna kaçan madde- yiyecek Heimlich manevrası denilen müdahale ile çıkarılabilir. Heimlich manevrasında işlem uygulayacak kişi çocuğun arkasına geçer, ellerini göbeğin üst kısmına göğüs kafesinin hemen altına yerleştirerek ani sıkıştırma hareketi yapar. Uygulanan bu basınç ile solunum yolundaki yabancı cisim dışarı doğru itilip çıkabilir. İşleme madde dışarı atılana kadar devam edilir.
Küçük bebeklerde solunum yoluna katı bir madde veya besin kaçtığında bebeği yüzüstü başı aşağı doğru eğimli olacak şekilde bir elimizin üstüne yatırdıktan sonra diğer elimizle sırtına vurarak çıkarılmaya çalışılabilir. Bu işlem madde dışarı atılıp bebek rahat nefes alana kadar devam ettirilmelidir. Ağız içinde görünen madde içeri itmeyecek şekilde dikkatlice alınabilir. Görmeden körlemesine parmağımızla boğazından çıkarmaya çalışmak daha da içeri itilmesine neden olabilir. İlerleyen dakikalarda gerekirse suni tenefüse başlanıp ambülans çağırılmalıdır.
Yabancı madde solunum yollarını geçerek akciğer veya bronşlara indiyse yineleyen hırıltı, öksürük atakları, tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir, bu durumda hastanede bronkoskopi yapılarak çıkarılması gerekir.