Suda Boğulma - Güvenlik Önlemleri

Suda Boğulma- Güvenlik Önlemleri

Suda Boğulma - Güvenlik Önlemleri

Suda Boğulma - Güvenlik Önlemleri

Suda Boğulma- Güvenlik Önlemleri

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve göl, akarsu gibi çeşitli tatlı su kaynaklarının bulunduğu ülkemizde ne yazık ki suda boğulmaya bağlı ölümler azımsanmayacak sayıdadır. Boğulma olayları yaz ve ilkbahar aylarında artış göstermekte, özellikle 20 yaş altında ve erkek çocuklarda daha sık görülmektedir.

Nedenleri

Boğulmalar su birikintileri, akarsu, göletler, sulama kanalları, baraj gölleri, su kuyuları, plaj, havuz veya eğlence parklarında yaşanabilmekte. Buralarda eğlenmek, serinlemek, balık tutmak veya kaza ile düşülmesi sonucu boğulmalar meydana gelmektedir. Ev içinde ise dolu küvet veya kovaya küçük bir çocuğun bebeğin düşmesi boğulmasına sebep olabilir. Epilepsi, kalpte ritm bozukluğu, otizm gibi bazı hastalıklar da çocukluk çağında boğulma açısından riski oluşturabilir. Bu tip rahatsızlığı olan çocukların sudaki aktiviteleri ebeveynleri tarafından daha dikkatli izlenmelidir.

Nasıl önleyebiliriz?

  • Suda boğulma ile ilgili riskler hiçbir zaman göz ardı edilmemeli, suya yakın bir yerde tüm çocuklar yüzme bilse bile ebeveyni tarafından dikkatle izlenmeli bir an bile gözden kaçırılmamalı.
  • Su kenarında çocukları izlerken telefon ile meşgul olmak, alkol almak riskli durumların gözden kaçmasına neden olabileceği için kaçınılmalı.
  • Suyun içindeyken yüzme bilmeyen bir çocuktan kol mesafesinden fazla uzaklaşılmamalı, simit- kolluk gibi yardımcı eşyalara güvenilmemeli. Özellikle küçük çocuklarda baş vücuda göre ağır olduğu için çocuk kolayca bunların içinde baş aşağı dönüp boğulabilir.
  • Suya düşme riski olan küçük tekne, sandal ile yapılan yolculuklarda çocuklara can yeleği giydirilmeli.
  • Evde su dolu kova, küvet gibi risk oluşturacak şeyler hemen boşaltılmalı, küçük çocukların banyoya yalnız girmesine izin verilmemeli.
  • Mümkün olan en erken zamanda çocuklara yüzme öğretilmeli.
  • Ciddi boyun ve omurga yaralanmalarına ve hatta felçlere yol açabileceğinden çocuklara derinliğinden emin olunmayan sulara atlanmaması gerektiği öğretilmeli.

İlk müdahale nasıl olmalı?

Suda çırpındığı veya boğulmakta olduğu fark edilen çocuklar hızla sudan çıkarılmalı, hemen kurulanıp gerekiyorsa hızla ilkyardıma başlanmalı ve ambülans çağırılmalı. Ambülans gelene kadar ilkyardıma devam edilmeli ve ısı kaybının engellenmesi için çocuğun vücudu kuru giysi-havlu ile sarılmalı. Suya kafayı zemine çarparak düşme veya omurga travmasından şüpheleniliyorsa boyun ve omurgayı hareket ettirmemeye özen gösterilmeli varsa boyunluk takılmalı. Ambülans gelene kadar ilkyardıma aralıksız devam edilmelidir.

DR. HİLDA ÇERÇİ ÖZKAN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı