Çocukları Cinsel İstismardan Korumak

Çocukları Cinsel İstismardan Korumak

Çocukları Cinsel İstismardan Korumak

Cinsel istismar birçok kişi için tartışılması zor bir konudur. Tartışılması açısından ne kadar korkutucu olursa olsun cinsel istismar maalesef ciddi ve atlanmaması gereken bir problemdir.

Tahminen milyonlarca çocuk bu tür istismarın mağduru olmuştur. Araştırmalar kadınların % 25 inin erkeklerin % 10 unun çocukluk veya ergenlik döneminde istismara uğradıklarını hatırladıklarını göstermiştir. İstismar genellikle 3-4 yaş ve 8-12 yaşları arasında meydana gelmektedir. Genellikle kızların istismar edilmesi söz konusu olsa da erkekler de cinsel istismara uğrayabilmektedir.

Cinsel istismar sadece cinsel ilişki değil çocuklara yönelik her türlü cinsel içerikli (dokunma, dokunmaya zorlama, öpme vb) davranışı içermektedir. fiziksel temas olmayan istismar çeşitleri de vardır. Yetişkinin cinsel bölgesini çocuğa göstermesi, pornografik bir fotografın çocuğa gösterilmesi, videoların izletilmesi veya çocuğun müstehcen bölgelerinin fotografının çekilmesi de istismardır.

İstismar eden kişi yabancı olabilir ancak % 80 bu kişinin çocuğun otorite figürü olarak kabul ettiği, güvendiği kişiler tarafından yapılmaktadır. Aileden biri, üvey anne veya baba, yetişkin akraba (amca veya dede), aile dostu, komşu, bakıcı, öğretmen, koç, antrenör, büyük kardeş veya kuzen... Suçu işleyen kişi genellikle çocuğu istismara zorlar. Tehtid, rüşvet veya agresif ikna edebilme gücü ve yöntemleriyle çocuğa bunu kabul etmekten başka seçenek bırakmayarak yapar. İtaatkar, uyumlu, saygılı çocuklar bu tip saldırılara daha çok maruz kalabilir. Birçok vakada cinsel istismar birden fazla tekrarı içerir. Erken çocuklukta başlar ve ergenliğe kadar devam edebilir. Bazen ergen kendini bu kötü durumdan çıkarmak için yeterli olgunluğa ulaştığında bazen de onu kurtarabilecek başka bir yetişkine haber verdiğinde istismar son bulur. Ergen bu durumdan kurtulsa bile psikolojik yansımaları hayat boyu devam edebilir.

İstismarı Önlemek İçin Öneriler:

  • Çocuğunuza vücut kısımlarının mahremiyetini öğretin. Hiç kimsenin onun tercihi dışında vücuduna dokunmasına izin vermemeye hakkı olduğunu söyleyin. Bazı dokunuşların ‘’iyi’, bazı dokunuşların ‘’kötü’’ olduğunu öğrenmesi gerekir. Bir yetişkinin onu sevgiyle kucaklamasının ‘’iyi’’, mahrem bölgelerine dokunmaya çalışmasının ‘’kötü’’ olduğunu açıklayın. Mayo bölgesi dahilinde dokunulan her bölgenin onun özel bölgesi olduğunu ve rahatsızlık durumunda hayır deme hakkına sahip olduğunu hatırlatın. Aynı zamanda çocuğunuzun da başkalarının mahrem bölgelerine saygılı olması gerektiği konusunda uyarın.
  • Erken çocukluk döneminde aileler çocuklarına diğer vücut bölümlerini öğrettikleri gibi vücudun özel bölgelerinin de isimlerini öğretmeleri gerekir. Böylece aslında çocuklar bu özel bölgelerin onlar hakkında konuşulamayacak kadar da özel veya gizli olmadığını anlamış olurlar.
  • Çocuğunuza mahremiyeti öğretebilmek için giyinip soyunurken, tuvalette, banyoda çıplakken kapınızı kapalı tutun. Yanlışlıkla çocuğunuz kapıyı açarsa fazla tepki vermeden kapıyı kapatmasını rica edin. Çocuğunuzu başkalarının yanında giyindirip soyundurmamaya özen göstererek bu konudaki sınırları anlamasını sağlayın.
  • Çocuğunuzla oturun ve kötü niyetli-tacizci bir kişinin yapabilecekleri hakkında konuşun; Mesela şeker-oyuncak önerebilir. (Eğer çocuğunuz bilmediğiniz-görmediğiniz yeni bir oyuncakla gelirse onu nereden bulduğunu sorun).
  • İstismarcı çocuğa para teklif edebilir. Çocuğa bunun aralarındaki bir sır olarak kalması gerektiğini söyleyebilir. Çocuğu cezbetmek için palyaço, noel baba veya bir kahraman kılığına girmiş olabilir. Annen bir kaza yaptı seni onun yanına hastaneye götürmem lazım gibi bir acil durum senaryosu oluşturabilir. Köpeğinin veya kedisinin kaybolduğunu onun yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyebilir vb… Çocuğunuzun bu gibi tehlike hissettiği şüpheli durumlarda oradan uzaklaşması gerektiğini öğretin.
  • Tacizci çocuğun karşı çıkmasını engellemek için ona alkol veya ilaç verebilir.
  • Çocuğunuzun tacizci veya herhangi bir kişi tarafından tehdit edilmesinin suç olduğunu, ‘’bunu annene söylersen seni veya anneni öldürürüm’’ gibi sözler söylerse hemen gelip bunu size haber vermesi gerektiğini söyleyin.
  • Çocuğunuza bilmediği kimselerin evlerinden içeri girmemesi gerektiğini anlatın.
  • Çocuğunuzun yaz kampı gibi aktivitelerini takip edin, olabildiğince bu aktivitelere siz de katılın. Çocuğunuz size cinsel içerikli bir şeyler anlatmaya çalışıyorsa ve özellikle de konuşmakta zorlandığını hissediyorsanız onu dikkatlice dinleyin. Evde bu konunun konuşulması için rahat bir ortam belirleyip en kısa zamanda çocuğunuzu konuşturmaya çalışın.
  • Çocuğunuzla yeterince zaman geçirin ki başka yetişkinlerin dikkatini çekmeye ihtiyacı olmasın.
  • Mutsuz ve çalkantılı-stabil olmayan evlerdeki çocuklar tacizciler için daha kolay hedef olabilirler.
  • Eğer çocuğunuzun nerede zaman geçirdiğini bilmiyorsanız lütfen araştırın. Kendinden yaşça büyük çocuklar veya yetişkinlerle izole yerlerde zaman geçiriyorsa neler yaptıklarını takip edin. ‘’Yetişkin bir kişi neden çocuğumla bu kadar uzun zaman geçirmek istesin ki? ’’ sorusunu sorun ve irdeleyin.

Çocuğun cinsel istismar konusunda uyarılmasında en önemli şey öncelikle istismarın varlığından haberdar etmek ve bunun çocuğun başına hiçbir zaman gelmeyeceğinden emin olmasını sağlayacak şekilde güven verici konuşmaktır. Biri çocuğu tehtid ederse ( bu güvendiği bir kişi bile olsa bile) cocuğun cinsel istismarda bulunan kişiye ‘’hayır!’’ veya ‘’dur!’’ diyerek açık, net ve kuvvetli bir şekilde razı olmadığını bildirerek bulunduğu ortamdan hızlıca kaçarak uzaklaşması öğretilmeli. Ne olursa olsun çocuk bilmeli ki; suçu işleyen kişi ‘’eğer birine söylersen sana zarar veririm’’ gibi sözler söylese bile sizin yanınıza gelmeli ve emin olmalı ki siz onu anlayacak ve ona yardım edeceksiniz.