Havuz Enfeksiyonlarından Korunma Ve Havuz Güvenliği
Havuz Enfeksiyonlarından Korunma Ve Havuz Güvenliği
Havuz Enfeksiyonlarından Korunma Ve Havuz Güvenliği
Yaz aylarında serinlemek ve eğlenmek için girdiğimiz yüzme havuzlarında klorlanma yapılsa dahi varolan mikroplar bazı enfeksiyon hastaliklarina yol açabiliyor.
Criptosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilen ve ateşli ishallere yol açan mikroplar, havuz suyunu yutma sonucu hastalığa neden olabilir.
Klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmı yok edilebilmekle birlikte, Criptosporidyum’lar klora dirençlidir. Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir.
Tüm bu nedenlerle kendinizi ve çocuklarınızı havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önemli tedbirleri titizlikle uygulamanız ve başkalarının da uyguladığına dikkat etmeniz gerekir.
Havuz Enfeksiyonlarından Korunma Önerileri
Çocuğunuz veya kendiniz ishalli iken havuza girmeyin.
Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.
Yüzmeden önce duş alın ve tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.
Çocuğunuzun altını değiştirdikten sonra sabunlu su ile yıkayın.
Bir yaşın altındaki çocuklarınızı havuza sokmamaya özen gösterin.
Çocuğunuz havuzda titremeye başlarsa dışarı çıkarıp kurulayın.
On dakika ile başlayarak alıştıra alıştıra suya sokun.
Küçük bebeklerinizi 30 dakikadan fazla suda tutmayın.
Çocuğunuzda deri şikayetleri varsa klorun zarar verip vermeyeceğini doktorunuza danışın.
Çocuğunuz hastaysa yüzmeye götürmeyin.
Havuz Suyunun Temizliğinden Emin Olun
Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net bir şekilde görünmelidir. Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalıdır.
İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur. Aşırı kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir.
Havuz pompaları ve filitre sistemleri çalışıyorsa ses yaparlar bu sesi muhakkak duymanız gerekir.
Havuz görevlilerinden iki günde bir pH ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz. (Normal pH: 7.2-7.8, klorür ile dezenfeksiyon yapılıyorsa Cl: 1-3 ppm, ozon ile dezenfeksiyon yapılıyorsa Cl:0,3-0,6 ppm olmalı.)
Havuz Güvenliği
Çocuğu asla havuz yanında yalnız bırakmayın, bir an bile!
Evinizde havuz varsa, etrafını mutlaka file ile çevirin.
Şişen yüzmeye yardımcı aksesuarlara güvenmeyin, can yeleğinin yerini asla tutmaz, çocuğa yalancı bir güvenlik hissi verir.
Çocuklar 4 yaşından önce gelişimsel olarak yüzme derslerine hazır değildirler. 4 yaşından önce alınan dersler boğulma riskini azaltmaz.
Bebek veya küçük bir çocuk havuzdayken bir erişkin mutlaka çocuğa bir kol boyu uzaklıkta, yanında olmalı.
Oynayan Çocuklarda Sıcak Çarpması:
Hava sıcaklığı, nem ve radyasyonun yüksek olduğu günlerde dışarıda oynanan oyunlar veya spor 15 dakika ile kısıtlanmalı.
Daha sıcak bir bölgeye gittiğinizde veya ağır egzersiz programlarının başlangıcında, egzersiz süresi ve ağırlığı hafiften başlayıp, 10-14 günlük süre içinde gittikçe arttırılmalı.
Uzun sürecek egzersizlerden önce çocuğa bol bol sıvı verilmeli. Egzersiz sırasında da aralıklı olarak, örneğin, her 20 dakikada bir susuzluk hissetmese bile1 bardak su içilmeli.
Giysiler açık renkli, hafif ve ter çekebilecek dokumada olmalı. Terle iyice ıslanan giysiler değiştirilmeli. Sıcak ve güneşli bir yerde yüzü, ense ve kulakları örtecek geniş kenarlı şapka takılmalı ve vücudun açıkta kalan kısımlarına güneş kremi sürülmeli.