Ek gıdalara geçilen 6 aydan sonraki dönemde ailelerin en önemli amacı çocuğa pütürlü gıdaları kabul ettirmek, yardımsız yemeğe alıştırabilmek ve bu arada da yeterli beslenerek büyümesini sağlamak olmalıdır.
Özellikle 1-3 yaş dönemi, çocukların büyüme hızlarının yavaşladığı ve buna bağlı olarak da yemek gereksiniminin azaldığı bir dönemdir. Yürümeyi keşfeden, dikkati çok farklı yerlere dağılabilen çocuğu beslenmek için masa başında tutabilmek gerçekten zordur. Bu nedenle de beslenme zamanları bazı anneler için korkuyla beklenen anlardır. Bu yaştaki çocukların günde 1000-1300 kaloriye gereksinimleri vardır. Birgün çok iştahlı, ertesi gün ise karnı çok tokmuş gibi hiçbirşey yememesi doğaldır. Bir günü sadece meyve ve ekmek, diğer günü sadece sütle geçirebilirler. En doğrusu günlük değil haftalık dengeli beslenmeyi hedeflemektir. Haftalık ortalama besin alımı için doktorunuza danışabilirsiniz. Çocuklar ailelerin severek yediği besinleri benimserler. Kesinlikle balık pişirilmeyen ve yenmeyen bir evin çocuğu balığa alışamayabilir. Unutmayın ki yeni bir tada alışması için çocukların belki on kez aynı besini görmeleri gerekir. Hiç kahvaltı alışkanlığı olmayan bir evin çocuğu asla kahvaltıda ekmek peynire alışmayabilir. Bu yüzden çocuğunuza davranışlarda olduğu gibi beslenmede de örnek olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Yemeği daha cazip hale getirecek farklı uygulamalar, çocuğunuzun kendi başına yeme isteğini arttırabilir.
1. Tabağı çeşitlendirin; birkaç bölmeli tabaklardan seçin ve her bölüme değişik besinler koyun. Bazen değişiklik yapıp küçük kek kalıplarını bile kullanabilirsiniz. Yiyeceklere oyuncaklı isimler takın: Elma yarımayları, muzdan tekerlekler, salatadan kanolar, brokoliden ağaçlar, havuçtan kılıçlar, peynirden legolar, yumurtanın akından kayıklar, vb.. Bu yiyecekleri ulaşabileceği bir masanın üzerine koyarak, atıştırmasnı sağlayabilirsiniz.
2. Batırmalarını sağlayın: Çocuklar yiyeceklerini birşeye batırmayı çok eğlenceli bulurlar. Krem peynir, marmelat, yoğurt, sebze püresi bu iş için uygun seçenekler olabilir. Aynı yiyecekleri ekmek, pide , kraker , krep ya da omlet üzerine sürmeyi de sevebilirler..
3. Karıştırın: Yemekten çok içmeyi sevenlere, sebze ve meyveleri karıştıracağınız bir kokteyl hazırlamak mümkün. Bunu beraber yaparsanız daha da eğlenceli olacaktır. Besin değerini arttırmak için süt, yoğurt, bal eklenebilir ve bu karışım kamışla içilebilir. Yumurta çiğ olarak asla eklenmemelidir.
4. Doğrayın: Sandviçleri, omleti, krepi, küçük değişik şekilli parçalara kesmek cazip kılabilir. Bu iş için kurabiye kalıplarınızı kullanabilirsiniz.
5. Şık paket yapın: Değişik bir tabak, dondurma külahı, farklı şekilde bir bardak gibi ilginç kaplar çocuğunuzun içindekine merakını arttırabilir.
6. Sebzeyi sevdirmek için: Günlük sebze gereksinimi 3-5 porsiyondur. Her yıl için bir porsiyon 1 yemek kaşığına eşit olarak düşünülebilir. Örneğin 2 yaşındaki bir çocuğun bir porsiyonu 2 yemek kaşığıdır. Günde 6-10 yemek kaşığı toplam sebze yemesi yeterlidir. Çocuğunuzun sebze alımını arttırmak için
7. İştahlı yemek yiyen bir yemek arkadaşı bulun: Çocuklar yaşıtlarının hareketlerinden etkilenirler.
8. Yemek miktarını arttıramıyorsanız kalorisi yüksek gıdaları seçin: makarna, brokoli, pirinç, patates, peynir, tavuk, yumurta, avokado, bal kabağı, barbunya fasulye yoğurt gibi..
Çocuğunuzun yeterli beslendiğinin en iyi göstergesi kilo ve boyunun yaşına uygun sınırlar içinde olmasıdır. Onun doygunluk belirtilerini öğrenmek ve ısrarcı olmamak kişilik oluşumunda önemli olduğu gibi, ileride yeme bozukluklarını ve obeziteyi de engelleyecektir.