Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Başlamak İçin Hazır Olmasını Bekleyin

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Başlamak İçin Hazır Olmasını Bekleyin

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Başlamak İçin Hazır Olmasını Bekleyin

Küçük çocukların aileleri açısından tuvalet eğitimi önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Eğitimin temel ilkesi çocuğu cesaretlendirmek ve ödüllendirmek, sabırlı davranmak ve süreci eğlenceli hale getirmektir. Çocuk sürecin kontrolünün kendi elinde olduğunu hissetmelidir.

2-3 Yaşında Tuvalet Eğitimi Yapılabilir

Çocuk hazır olmadıkça tuvalet eğitimine başlanmamalıdır. Her çocuğun gelişim süreçleri birbirinden farklı olabilir. 18 aydan önce tuvalet eğitimine başlanması tavsiye edilmemektedir. Genellikle çocukların büyük kısmı 24 aylık olana kadar bu eğitime hazır hale gelir. Üç yaşına kadar çoğu cocuk tuvalet eğitimini tamamlamış olur.

Çocuğunuzun Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Çocuğunuz çiş, kaka, ıslak, kuru,kirli, temiz, lazımlık gibi kelimeleri anlıyor. (ona bu sözcükleri öğretmelisiniz)
  • Kuru ve temiz bezi yeğliyor. ( altını sık sık değiştirerek bu davranışı güçlendirin)
  • Oturağın-tuvaletin ne işe yaradığını anlıyor ve bez kullanımı ile arasındaki bağlantıyı kuruyor.
  • Çiş ve kakasının geldiğini farkediyor, yaparken belli ediyor, söylüyor, genital bölgesini tutuyor veya çömeliyor.
  • Kısa süreli de olsa idrarını dışkısını tutabiliyorsa hazır demektir.

Asla Kızmayın

Tuvalet eğitiminin verileceği zaman ve ortam önemlidir. Anne ve baba, çocuğun rutin yaşamını izleyerek uygun zamanı hissedebilir. Çocuğun inatçı veya olumsuz bir evresi tercih edilmemelidir. Ebeveynlerini hoşnut etmek isteyen ve kişisel bakım becerileri göstermek isteyen çocuk tuvaleti kullanmak için motive edilebilir.

Dışkı için bir köşeye giderek bir miktar utangaç davranan çocuk bu fonksiyon için banyo ya da tuvalete yönlendirilebilir. Tuvalete götürülürken koşullanma meydana gelmesi için ‘çiş’, ‘kaka’ gibi kelimeler tekrarlanabilir.

Çocuk tuvalet oturağında çok kısa süre oturtulmalıdır.

Eğer başarılı olunursa bu başarıyı destekleyici bir tutum alınmalıdır. Diğer becerilerde olduğu gibi, tekrarlama yararlı, pekiştirme daima yardımcıdır. Çocuğun çabalarını sözel olarak övme şarttır. Sevdiği bir yiyecek, çıkartmalar, yıldızlar da övgüyle birlikte işe yarayabilir.

Tuvalet alışkanlığı kolayca öğretilemezse, bu başarısızlık olarak değerlendirilmemeli ve çocuğu kabul etmiyormuş, ona küsülmüş, kızılmış gibi davranış göstermekten kaçınılmalıdır. Çocuğun tuvalet zamanı belli olmuyorsa sabah kalkınca, akşamüstü, yatmadan önce, öğle uykusundan önce ya da ana yemek öğünleri sonrası gibi belirli zamanlar denenebilir. Önceleri çocuk oturağa günde 4-5 kez oturtulabilir. Çocuklar oturağı kullanma veya bu sırasındaki kazalar nedeniyle utandırılmamalı, cezalandırılmamalıdır. Tuvalet eğitiminde, acele ediyormuş ya da söylenilen yer ve zamanda yapmazsa büyükler kendisine kızıyormuş gibi bir duygu yaratılmamalıdır.

Doktorunuza Danışın

  • Eğer çocık dışkısını tutuyor ve kabız oluyorsa,
  • İdrar yaparken yanma ve acı duyuyorsa,
  • 3 ay sonunda direnci tamamen geçmediyse doktorunuzu aramanız uygun olur.