Bebeklerde burun tıkanıklığı burun içerisindeki dokuların şişmesi veya burun içerisinde mukus birikimi ile meydana gelebilir. Küçük bebeklerde burun deliklerinin de küçük olması, bebeğin 2-3 yaşından önce sümkürmeyi öğrenememesi gibi faktörlerle burun kolayca tıkanır. Özellikle kış aylarında kuru hava, ev tozu, sigara dumanı parfüm gibi bazı irritanlar, nezle- grip gibi viral hastalıklar ile burunları tıkanabilir.
Yenidoğan bebeklerde ise yaşamın ilk günlerinde burun boşlukları ve solunum yolunu anne karnındayken dolduran amniyon sıvısı henüz tamamen atılmamış olduğu için tıkanıklık görülebilir. Yenidoğan bebekler ilk günlerde bu sıvıyı hapşırarak burundan dışarı atmaya çalışırlar, birkaç gün içinde sıvılar kendiliğinden temizlenir.
Bebeklerde özellikle ilk aylarda ağızdan soluk alma içgüdüsü gelişmediği için burun solunumu nefes almak ve beslenmek için hayati önem taşır. Bebeğin burnundan hırıltılı sesler geliyor, emmekte veya uymakta zorluk çekiyorsa tıkanıklığın giderilmesi gerekir. Hiçbir sıkıntısı olmayan sağlıklı bir bebeğe sürekli burun yıkama veya aspiratör ile burun temizliği yapmaya gerek yoktur.
Bebeğin burun deliklerinden görünen küçük mukus parçaları çoğunlukla sorun oluşturmaz, bunlar banyo sırasında veya sonrasında kendiliğinden çıkar, banyo sonrası bu görünen kirler tülbent veya kulak çubuğu ile nazikçe alınabilir.
Büyük ve tıkayıcı bir mukus varsa özellikle bebek emme ve uyumada zorluk çekiyorsa önce serum fizyolojik damlatmak sonra gerekirse aspiratörle almak gerekebilir.
Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Bebeklerde burun temizliği nasıl yapılmalı?
Serum fizyolojik damla kullanımı
Aspiratör ile burun temizliği:
Spreyler damlalara göre daha fazla basınç ile buruna sıvı püskürtür. Bazıları yenidoğan döneminden itibaren kullanım için uygun olsa da spreyler çoğunlukla 3 aydan büyük bebekler ve bazıları da 3 yaş üstü çocuklar için uygundur. Spreyin basınç ve içeriğinin bebeğiniz için uygun olduğunu kontrol edip kullanmalısınız. Serum fizyolojik içeren veya daha yüksek konsantrasyonda tuz içeren burun spreyleri de mevcuttur. Yüksek tuz içerenlerin yenidoğan bebeklerde fazla kullanımı tuz dengesini bozabilir. Deniz suyu içerenlerde burun mukozasını desteklediği düşünülen eser elementler (Bakır, Manganez, Sülfür, Çinko, Magnezyum, vb.) bulunabilir. İlaç içeren burun spreylerinin doktor tavsiyesi olmadan bebek ve çocuklarda kullanılmaması gerekir.
Burun temizleme esnasında bazen anneler çok hassas davransa da daha ilk denemede kanama olabiliyor, bunun nedeni nedir ve ne yapılmalı?
Bebeğinizin cildi gibi burun içini kaplayan mukoza tabakası da ince ve hassastır, ayrıca bol miktarda kılcal damar mevcuttur. Bu nedenle aspiratör ile temizlik yaparken kolayca tahriş olup az miktarda kanayabilir. Kanama kısa sürede kendiliğinde durur. Burun kanaması olduysa artık aspiratör ile temizlik yapmamak, günlük serum fizyolojik ile burnu nemlendirmek, kanama devam ederse doktora başvurmak gerekir. Devam eden kanamalar için doktorunuz burun nemlendirici krem önerebilir.
Burun tıkanıklığı için hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?
Burun tıkanıklığı olan çocuğun uykusu da sorunlu oluyor. Daha rahat bir uyku için neler yapılabilir?
Burun temizliği ve nemlendirmenin yanısıra oda nemlendiricisi kullanılabilir, kalöriferlerin üzerine su kabı veya büyük ıslak havlu yerleştirilebilir. Oda nemlendiricisi kullanıldığında içindeki sıvının her gün yenilenmesi ve nemlendirici haznenin her gün yıkanması gerekir. Ayrıca odanın düzenli olarak en az günde 2 kez havalandırılması, parfüm, deterjan kokusu ve sigara dumanından bebeğin uzak tutulması önerilir.
DR. HİLDA ÇERÇİ ÖZKAN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı