İshal dışkının sık ve sulu olması halidir. Çocukluk döneminde hemen her çocukta bir veya birkaç kez görülebilen yaygın bir durumdur. İshal genellikle bir haftadan kısa sürede basit önlemler ile düzelir ancak nadiren ciddi sıvı ve tuz kaybına yol açarak hayati tehlike oluşturabilir.
İshali Olan Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
Pirinç, patates, yoğurt, muz, peynir-ekmek, tost, kraker, çorba (tuzlu), az şekerli komposto gibi besinler ishal sırasında yenmesi tavsiye edilen besinlerdir.
Çocuğun her zamankinden daha sık ve azar azar beslenmesi ve sıvı alması, özellikle su içmesi önerilir. Aniden fazla miktarda sıvı almak bulantı hissini ve kusmayı tetikleyebileceğinden tavsiye edilmez.
Fazla yağlı besinlerin sindirimi zor olacağından önerilmez.
Hazır meyve suyu gibi yoğun şeker içeriği olan sıvılar tercih edilmemelidir.
Hafif ishallerde çocukların diyetinin belirgin şekilde kısıtlanması, çocuğa çok az seçenek sunulması, yeterli gıdayı ve kaloriyi almasını engelleyeceğinden önerilmez.
Kısa süreli ishallerde çocukların süt içmesini engellemeye gerek yoktur.
Tehlike Belirtileri Nelerdir?
İshalin kanlı olması.
Çocukta sıvı kaybı belirtileri gözlemlenmesi : Ağız ve dilin kuru olması, idrar miktarında azalma, idrarın koyu sarı renkli olması, ağladığında gözyaşının akmaması, gözlerde çökük görünüm, yüksek seyreden ateş, huzursuzluk.
Şiddetli ve giderek artan karın ağrısı.
Çocuğun yemek yemeyi ve içmeyi reddetmesi.
Yineleyen kusma.
Belirgin halsizlik veya uyku hali olması.
Tehlike işareti olarak gözlemlenmeli ve hemen hastaneye başvurulmalıdır.